Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Χρωματικός Κώδικας Αντιστάσεων







Παρατηρώντας την αντίσταση βλέπουμε μία ομάδα από χρώματα, όπου κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε μία τιμή. Αναλυτικότερα είναι το κίτρινο, το μωβ, το κόκκινο και το καφέ. Πάνω δεξιά στον πίνακα υπάρχει η αντιστοιχία χρώματος-αριθμού. Η πρώτη χρωματική ζώνη έχει χρώμα κίτρινο οπότε αντιστοιχεί στον αριθμό 4. Η δεύτερη είναι μωβ οπότε αντιστοιχεί στο 7.


Η τρίτη χρωματική ζώνη πάνω στην αντίσταση υποδηλώνει τον πολλαπλασιαστή. Ο πολλαπλασιαστής, δείχνει πόσα μηδενικά πρέπει να προσθέσουμε μετά τα δύο πρώτα ψηφία. Στην περίπτωσή μας, έχουμε κόκκινο χρώμα οπότε αντιστοιχεί στο 2. Δηλαδή δύο μηδενικά. Συνολικά από αυτή την αντίσταση έχουμε 4+7+00. Ενώνοντας αυτά τα νούμερα έχουμε... 4700, αυτή η τιμή είναι πάντα σε Οhm. Οπότε έχουμε 4700 Ω ή 4,7 ΚΩ (γνωρίζοντας ότι 1000 Ω=1 ΚΩ).


Η ανοχή της αντίστασης εκφράζει το σφάλμα της πραγματικής τιμής σε σχέση με την ονομαστική τιμή της αντίστασης. Αυτό το θέμα είναι καθαρά θέμα του κατασκευαστή. Αν μία αντίσταση έχει ανοχή 5% σημαίνει πως η τιμή της είναι ± 5% από την τιμή που αναγράφεται. Για παράδειγμα, αν έχουμε μία αντίσταση 100 Ω με ανοχή ± 5% σημαίνει πως αν μετρήσουμε την αντίσταση με ένα πολύμετρο θα μας την εμφανίσει μεταξύ 95 Ω και 105 Ω.


Στο συγκεκριμένο παράδειγμα μας, 4700 Ω x 5% = 235 Ω. Αυτό σημαίνει πως μετρώντας τη συγκεκριμένη αντίσταση με ένα πολύμετρο θα βρούμε ότι η πραγματική τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 4465 Ω και 4935 Ω. Όπως παρατηρείτε, όσο μεγαλώνει η αντίσταση τόσο η πιστότητα της λιγοστεύει. Η παρακάτω εικόνα, είναι ένα πινακάκι το οποίο μας διευκολύνει στο να βρίσκουμε εύκολα την ονομαστική τιμή μίας αντίστασης καθώς και την ανοχή της.






Υπάρχουν αντιστάσεις με 5 χρώματα ή ακόμα και με 6 και οι τιμές τους υπολογίζονται και πάλι με βάση το παραπάνω πίνακα. Η παρακάτω εικόνα μας βοηθάει επιπλέον για να βρούμε τις ονομαστικές τιμές των αντιστάσεων.







Δεν υπάρχουν σχόλια: