Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Σχετικά με το ADSL



Με αφορμή την χαμηλή ταχύτητα της ADSL γραμμής μου, έψαξα διάφορες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία ADSL και με το τι γίνεται στις τηλεφωνικές μας γραμμές. Επίσης αναφέρω και κάποιες συμβουλές για τις "always on" συνδέσεις. Παρακάτω υπάρχουν οι πηγές με ολόκληρο το κείμενο. Έχουμε και λέμε...

  • Τεχνολογίες κλειδώματος                                                                                                                                                                                                        Οι ταχύτητες κλειδώματος στις τεχνολογίες ADSL/ADSL2/2+, συναρτώνται άμεσα με:
    α) την ποιότητα της γραμμής μέχρι το σπίτι σας αλλά και μέσα στο σπίτι σας (καλωδιώσεις).
    β) την απόσταση από το κέντρο του ΟΤΕ που σας εξυπηρετεί.                                                                                                                                             α) Η ποιότητα της γραμμής έχει να κάνει με την ποιότητα των καλωδίων και συνδέσεων εντός του σπιτίου σας, εκτός του σπιτιού σας (πχ κολώνες, ΚΑΦΑΟ κτλ) και μέχρι το κέντρο του ΟΤΕ. Στην ποιότητα παίζουν ρόλο απ'την υγρασία και την οξειδώση έως τις παρεμβολές από άλλες γραμμές που ανεβάζουν τον "θόρυβο" της γραμμής σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε φαινόμενα συνακρόασης.

    Εσείς στο συγκεκριμένο σκέλος, αν διαπιστώσετε μέσα από τους οδηγούς του ADSLgr ότι δεν ευθύνεται η εξασθένηση (Β) αλλά κάτι άλλο για τις μειωμένες ταχύτητες, τότε μπορείτε να ελέγξετε τις καλωδιώσεις του σπιτιού σας.


    β) Συνήθως, λόγω της απόστασης, ελάχιστοι χρήστες επιτυγχάνουν ταχύτητες >20 Mbps. Για να πιάσει κάποιος τέτοιες ταχύτητες πρέπει να μένει εξαιρετικά κοντά σε κέντρο του ΟΤΕ. Υπάρχει επίσης σημαντικός όγκος χρηστών με μεγάλη απόσταση από τα κέντρα του ΟΤΕ και οι οποίοι δεν επιτυγχάνουν ούτε τη μίση ταχύτητα από τα 24 Mbps (12 Mbps). Τέλος υπάρχουν και άλλοι χρήστες για τους οποίους ακόμα και τα 6 Mbps φαντάζουν ως ... όνειρο (!).

    Η απόσταση από το κέντρο είναι καθοριστική γιατί, αν το εξηγήσουμε απλά, "εξασθενεί το σήμα" (attenuation). Σχετικά με αυτό το κομμάτι, δεν μπορεί να γίνει τίποτα από πλευράς σας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πάροχοι δεν παρέχουν πακέτα με 24 Mbps αλλά ΕΩΣ 24 Mbps: Η επίτευξή των 24 Mbps συναρτάται από τους παραπάνω 2 παράγοντες. Μπορεί κάποιος να πιάσει 20 Mbps και άλλος να πιάσει 8 Mbps - λόγω μεγαλύτερης απόστασης από το πλησιέστερο κέντρο του ΟΤΕ που προκαλεί εξασθένηση του σήματος και, άρα, μείωση της ταχύτητας.                                                                                                                       
  • Ταχύτητες Κατεβάσματος

    Όταν κλειδώνετε σε μία ταχύτητα, ενδέχεται σε αρκετές περιπτώσεις να έχετε χαμηλότερη ταχύτητα κατεβάσματος. Αυτό συμβαίνει επειδή για να φτάσουν τα data που κατεβάζετε σε εσάς, πρέπει:

    α) Αυτός που ανεβάζει (πχ ένα website ή ενας peer σε p2p network) να μπορεί να στείλει με την ταχύτητα που εσείς μπορείτε να κατεβάσετε.

    Συνήθως, αρκετά sites, έχουν κάποια όρια στην ταχύτητα που εξυπηρετούν τους downloaders, όπως 100, 200 ή 400 kbyte / sec - έτσι ώστε να μην εξαντλείται η δικιά τους δικτυακή σύνδεση και να διατηρούν την ικανότητα τους για παράλληλη εξυπηρέτηση μεγάλου όγκου downloaders. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχει πρόβλημα η σύνδεσή σας. Γενικά websites και p2p προγράμματα θεωρούνται αναξιόπιστα για μέτρηση της ταχύτητας. Ως παράκαμψη των ορίων ταχύτητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν download managers για μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης.

    β) Οι συνδέσεις που μεσολαβούν μεταξύ αυτού που ανεβάζει και αυτού που κατεβάζει να μην έχουν "bottlenecks" και "μπουκώματα".

    Συμβαίνει αρκετές φορές τα δίκτυα παρόχων να "μπουκώνουν" στις διεθνείς ή εγχώριες διασυνδέσεις τους. Από το σημείο του μπουκώματος και έπειτα, αρχίζει η πτώση της ταχύτητας - ανάλογα με το πόσο κορεσμός υπάρχει. Πχ αν ένας πάροχος έχει μια γραμμή 1 Gbps με το Internet, η διαθέσιμη διασύνδεση τελειώνει στους 100 ταυτόχρονους χρήστες που κατεβάζουν με 10 Mbps ο καθένας. Αν οι χρήστες γίνουν 200, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να περιοριστούν στα 5 Mbps ο καθένας. Αν γίνουν 1000, τότε ο κάθε χρήστης θα πέσει στο 1 Mbps.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις ευθύνεται ο πάροχος ο οποίος δεν προέβη σε έγκαιρη αναβάθμιση των ταχυτήτων του ώστε να εξυπηρετήσει την ζήτηση. Αν ευθύνεται ο πάροχός σας και έχει όντως μπουκώσει, τότε το πρόβλημα θα είναι καθολικό - επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους συνδρομητές του. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, τότε το αντίστοιχο θέμα συζήτησης του παρόχου σας, εντός του forum του ADSLgr, θα έχει ήδη γεμίσει από παράπονα χρηστών οι οποίοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, το καταγράφουν, το τεκμηριώνουν και διαμαρτύρονται. Αν δεν βλέπετε τέτοια παράπονα, κατά πάσα πιθανότητα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

    Yπάρχει επίσης και η περίπτωση του τοπικού μπουκώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας πάροχος είναι, σε γενικές γραμμές, ok, εκτός από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων περιοχών οι οποίες χρειάζονται αναβάθμιση στην γραμμή τους με τα κεντρικά του παρόχου - από τα οποία τροφοδοτούνται.

    Τέλος υπάρχει και η περίπτωση των "μπουκωμένων DSLAM" όπου η ζήτηση data σε επίπεδο DSLAM*, οδηγεί σε μειωμένες τελικές ταχύτητες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά κυρίως το δίκτυο του ΟΤΕ αλλά και όσους εναλλακτικούς παρόχους εξυπηρετούνται μέσω αυτού (συνδέσεις ΑΡΥΣ).


    * DSLAM είναι ένα "κουτί" το οποίο συνήθως στεγάζεται στο αστικό κέντρο του ΟΤΕ και διασυνδέει πολλούς χρήστες με το Internet. Αν κατεβάζουν πολλοί χρήστες μαζί, μπορεί να "μπουκώνει" εφόσον η σύνδεση του με τον κεντρικό BRAS απ'τον οποίο τροφοδοτείται με Internet, είναι μικρή. Επίσης ενδέχεται να μπουκώνει και σε επίπεδο εξοπλισμού - μη αντέχοντας να διαχειριστεί τον όγκο του φόρτου που δέχεται. Γενικώς το πρόβλημα των "μπουκωμένων DSLAM" τείνει προς περιορισμό. 


 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1. Ρυθμίστε το πρόγραμμα πλοήγησής σας να χρησιμοποιεί τον proxy server του provider σας (αν παρέχεται)!

Γιατί να το κάνω;
Απλά τo σερφάρισμά σας θα είναι από περίπου ίδιο έως γρηγορότερο στην περίπτωση που χρησιμοποιείται proxy server! Χωρίς proxy, η εικόνα που κατεβάζετε εσείς από ένα site στην Αμερική κάνει Χ χρόνο. Κάποιος άλλος χρήστης του ίδιου provider που θα πάει να πάρει την ίδια εικόνα θα την πάρει και εκείνος σε Χ χρόνο.

Αν όμως υπάρχει proxy (που σημαίνει διαμεσολαβητής), τότε εσείς στην πραγματικότητα δε ζητάτε από τον web server να σας δώσει την εικόνα. Αντ'αυτού συνδέεστε με τον proxy και του λέτε "σε παρακαλώ, φέρε αυτήν την εικόνα από το τάδε site". O proxy, όντας υπάκουος, παίρνει την εικόνα, την αποθηκεύει στην (τεράστια) μνήμη του και μετά σας τη δίνει. Ως εδώ κανένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Αν όμως ένας άλλος χρήστης, που έχει και εκείνος ρυθμισμένος τον proxy, πάει να πάρει την ίδια εικόνα τότε (σε μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων) ο proxy βλέποντας ότι η εικόνα είναι ήδη στη μνήμη του, θα τη δώσει ταχύτατα. Το κατέβασμα υλικού που το έχει ήδη ο proxy συνεπάγεται καλύτερο χρόνο d/l, λόγω μικρότερων roundtrip times (ACKs), μια που web/ftp server γίνεται στην πραγματικότητα ο proxy του ISP μας (δες και το 2ο link στην υπογραφή μου). Καλύτερη συμπεριφορά που όμως δε θα εμφανιστεί αν χρησιμοποιηθεί κάποιος download accelerator λ.χ.

Οι λόγοι για τους οποίους κερδίζετε και σεις και οι άλλοι ταχύτητα είναι πολλοί:
Αν πάτε να κατεβάσετε/δείτε κάτι και είναι ήδη στη μνήμη του proxy, τότε θα σας εμφανιστεί πολύ γρηγορότερα από το αν δεν είχατε proxy

Aν το site από όπου βλέπετε σελίδες κατεβάζετε είναι σχετικά αργό (αρχεία από το Windows Update, εικονίτσες ενός forum κτλ), τότε το "λούκι" του κατεβάσματος το τρώει ο πρώτος. Οι άλλοι που θα συνδεθούν μέσω proxy, θα κατεβάζουν σαν το αρχείο να ήταν σε web server του ίδιου του provider!
Αυτή η συμπεριφορά "γλυτώνει" πολύτιμο BW με το εξωτερικό (δλδ με web/ftp servers που βρίσκονται σε άλλες χώρες ή σε web servers εντός της Ελλάδας) για τους χρήστες του ίδιου provider. Σκεφτείτε ένα κατέβασμα ενός patch από το Windows Update μεγέθους 5 Mb. Αν το κατεβάσουν 1000 χρήστες, θα έχει καταναλωθεί πολύτιμο BW 5 Gbytes!. Αν το κατεβάζουν μέσω proxy, το BW με το εξωτερικό που θα έχει καταναλωθεί θα είναι μόλις 5 Mbytes (1000 φορές λιγότερο)!!!
H "λογική" HTTP του Internet Explorer είναι για τα μπάζα! Περιορίζεται το πρόβλημα της δικτυακής του συμπεριφοράς όμως όταν μεσολαβεί ένας καλός proxy.
Γιατί να μην το κάνω;
Για ορισμένους λόγους πάλι:
Oρισμένα λογισμικά (ειδικά με forums) είναι "βλαμμένα". Μπορεί να μη σας αφήνουν να κάνετε login αν χρησιμοποιείται proxy
Μπορεί ο provider σας να έχει proxy με "προβλήματα" (δείτε την επόμενη παράγραφο)
Πώς το κάνω;
Όπως είπαμε χρησιμοποιείστε τους οπωσδήποτε, αν είναι "εντάξει". To "εντάξει" αναλύεται παρακάτω:



Forthnet: έχει proxy τον proxy.forthnet.gr στη θύρα 8080, εξαιρετικά αξιόπιστο. Συνίσταται ανεπιφύλακτα.
Otenet: έχει τον proxy.otenet.gr στη θύρα 8080, αλλά (παλιότερα) προβληματικό. Δοκιμάστε τον και άμα δείτε προβλήματα, ξηλώστε τον μια και καλή.
ACN: είχε τον proxy.acn.gr στη θύρα 80, αλλά ήταν προβληματικός. Φαίνεται να μην υπάρχει πια! (Μπορεί να το επαληθεύσει κάποιος χρήστης ACN; ).
Tellas: proxy yok
-=UPDATED=- HOL: Έχει τον proxy.hol.gr στη θύρα 8080. Θετικά σχόλια για τη σταθερότητά του, οπότε και συνίσταται. Επίσης υπάρχει και άλλος proxy ("ΗΟL NetSpeeder"), ο οποίος κάνει το εξής "κόλπο": όταν κατεβάζετε εικόνες χαμηλής συμπιεσιμότητας, ο proxy αόρατα τις κάνει υψηλής συμπίεσης, ώστε οι σελίδες να κατεβαίνουν πιο γρήγορα. Με λίγη προσοχή μπορείτε να δείτε τη διαφορά σε μια σελίδα με γραφικά. O συγκεκριμένος proxy παίζει στο turbo.hol.gr πόρτα 3128. Προβλήματα με τον συγκεκριμένο συνάντησα μία φορά, κατά το κατέβασμα virus updates για το avast. Ποιον να χρησιμοποιήσετε; proxy.hol.gr με κριτήριο την απόλυτη αξιοπιστία, turbo.hol.gr όταν το κριτήριό σας είναι η απόλυτη ταχύτητα. Εναλλακτικά, βάλτε τον turbo.hol.gr και αν δείτε προβλήματα, γυρίστε το στον "σίγουρο" proxy.hol.gr
Vivodi: Eίναι ο proxy.vivodi.gr στη θύρα 8080. Θετικά τα σχόλια από τη χρήση του.
ΒΤW, αν τελικά σύμφωνα με τα όσα προηγήθηκαν παραπάνω ρυθμίσετε τον browser σας για χρήση proxy, μπορεί να συναντήσετε ένα (επιλύσιμο) προβληματάκι: δε θα μπορείτε να δείτε το web administration του ADSL modem/router σας (αν έχει τέτοιο). Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, στις ρυθμίσεις για χρήση proxy, βάλτε την εσωτερική διεύθυνση του ADSL router σας στο κουτάκι "Χωρίς διακομιστή μεσολάβησης για τις ρυθμίσεις που αρχίζουν με". Στο ίδιο κουτάκι συμπληρώστε και *.provider.gr, όπου provider εχμ, ο provider σας (π.χ. βάλτε *.forthnet.gr αν έχετε forthnet).

ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ: Στον Internet Explorer όταν συνδέεστε μέσω proxy server, πηγαίνετε πίνακας ελέγχου -> επιλογές internet -> καρτέλλα "για προχωρημένους" και τσεκάρετε το "χρήση του HTTP/1.1 με διακομιστές μεσολάβησης". Αν δεν το κάνετε, μπορεί να α) να δείτε προβλήματα χαμηλότερης ταχύτητας και ακόμα χειρότερα β) να δείτε προβλήματα στη λειτουργία (λ.χ. με τον turbo.hol.gr για χρήστες HOL).


2. Ρυθμίστε τη dynamic σύνδεσή σας να κλείνει όταν δεν υπάρχει δραστηριότητα

Γιατί να το κάνω;
Καταρχήν μη φοβάστε, δεν πρόκειται να κλείσει ενώ κάνετε download. Και μόνο τουλάχιστον ένα μηχάνημα να έχετε αναμμένο μέσα στο LAN σας, δεν πρόκειται να γίνει inactive.
Είναι καλή δικτυακή συμπεριφορά γιατί απελευθερώνετε πιθανώς και πόρους για άλλους.
Καλύτερη ασφάλεια από τους "έξω": το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος στο θέμα του δικτύου όταν δεν το χρησιμοποιεί είναι ... να μην είναι μέσα σ'αυτό
Ένας άλλος καλός λόγος, ειδικά για όσους έχουν dynamic συνδέσεις είναι ότι ελαχιστοποιείτε τις ανεπιθύμητες αλλαγές της διεύθυνσης IP.

Για να γίνει λίγο καλύτερα αντιληπτό, ας πούμε ότι ο ΟΤΕ σας αποσυνδέει και αλλάζει την IP σας κάθε (λ.χ.) 40 ώρες. Έχουν περάσει 38 ώρες από την πρώτη σας σύνδεση, απο τις οποίες κατά τις τελευταίες δεκαεννιά (19) δεν κάνατε τίποτα.

Αν έχετε ρυθμισμένο το router να είναι μόνιμα συνδεδεμένος και ξεκινήσετε τώρα ένα μεγάλο d/l, θα προλάβει να κατεβάσει μόνο για δύο ώρες. Δύο ώρες, γιατί τότε θα κοπεί η σύνδεση (θα έχετε συμπληρώσει το 40ωρο) και θα ξανασυνδεθείτε με νέα IP.



Αν είχατε ρυθμίσει το router να αποσυνδέεται ύστερα από (λ.χ.) 20' αδράνειας, θα είχε ήδη αποσυνδεθεί πριν περίπου πριν 19 ώρες. Οπότε με το που τώρα θα ξεκινούσατε d/l θα είχατε 40 ώρες διαθέσιμες με την ίδια IP, χωρίς αποσύνδεση...
Γιατί να μην το κάνω;
Mην το κάνετε πoτέ αν:
Έχετε static συνδρομή στον provider ή
Έχετε servers (ftp/web για παράδειγμα) στο δικτυάκι σας, οι οποίοι πρέπει να φαίνονται συνέχεια!!!!
Πώς το κάνω;
Ρυθμίστε στο router τη σύνδεση όχι σε μόνιμη (persistent, always-up) αλλά να ανοίγει on-demand και να κλείνει σε συγκεκριμένο χρόνο αδράνειας (1200'', ή 20 λεπτά).


3. Σωστή ώρα στο σύστημά σας

Γιατί να το κάνω;
Για λόγους που έχουν να κάνουν με το πως αποθηκεύει ένας browser εικονίτσες κτλ στην cache του, θα ήταν ίσως καλό να έχετε ακριβή ώρα στο σύστημά σας. Βελτιώνει το cachability των αντικειμένων αν θέλετε. Λύνει επίσης κάποια προβλήματα με το Windows update.

Γιατί να μην το κάνω;
Γιατί αν έχετε σύνδεση dial-up και η σύνδεση είναι ανενεργή, κάθε 15-20' θα σας ζητείται να την ανοίξετε για συγχρονισμό, πράγμα άσχημο αν είστε σε και σε dialup και σε PSTN/ISDN...

Πώς το κάνω;
Αν έχετε Windows 2000 ή XP και Forthnet, απλά δώστε την ακόλουθη εντολή ως administrators, σε ένα command prompt:

net time /setsntp:ntp.forthnet.gr

Αν έχετε Windows 2000 ή XP και είστε σε άλλο provider, απλά δώστε την ακόλουθη εντολή ως administrators, σε ένα command prompt:

net time /setsntp:gr.pool.ntp.org

Σε όλες τις περιπτώσεις παραπάνω, πηγαίνετε στον πίνακα ελέγχου -> εργαλεία διαχείρισης -> υπηρεσίες και φροντίστε η "υπηρεσία ώρας των Windows" να έχει τύπο εκκίνησης αυτόματο. Κάντε και ένα σταμάτημα και ξαναξεκίνημά της.

Υπόψη ότι αυτή η "συμβουλή" θα προκαλεί απειροελάχιστη κίνηση προς τo Internet κάθε 20 λεπτά, στην οποία ο υπολογιστής θα ρωτάει την τρέχουσα ώρα και θα παίρνει κάποια απάντηση. 

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ADSL

Ακολουθήστε τις οδηγίες στον παρακάτω σύνδεσμο και μετρήστε την ταχύτητα της γραμμής σας.

http://www.adslgr.com/features/adsl_calculator.php




ΠΗΓΗ

http://www.thegreekz.com/forum/showthread.php?281072-%BC%EB%E1-%E3%E9%E1-%F4%EF-Adsl-%E5%DF%ED%E1%E9-%E5%E4%FE!


Δεν υπάρχουν σχόλια: